סטודנטים והוראה
הוראת סטודנטים היא משימת דגל של המוסדות להשכלה גבוהה. מגמות עתידיות, שינויים טכנולוגיים וחברתיים משפיעים על שיטות ההוראה ועל דמות הסטודנט באקדמיה.
-
Crossing the Divide
במוסדות להשכלה גבוהה יש לעיתים רבות היררכיה מובנית בין הסגל האקדמי לסגל המנהלי וכתוצאה מכך נוצרות נקודות מבט שונות ומתפתחים מתחים. פרויקט שפותח באוניבסיטת ג'ורגטאון מנסה לשפר את מערכת היחסים בין הסגל האקדמי לסגל המנהלי תוך התמקדות במטרה המשותפת: רווחת הסטודנטים.
-
Respecting Generalist Faculty: Helping Teaching Faculty Support Our Students
חלק ניכר מההוראה באקדמיה מתבצע על ידי סגל ההוראה. השקעה בצוותי ההוראה ותמיכה בעבודתם היא בעלת פוטנציאל לשיפור חווית הלימוד הפקולטה וקידום יעדי ההוראה. שני מדדים שהשפעתם על שביעות הרצון של הסטודנטים.ות מכרעת. במאמר שפורסם באתר Academic-Leader מוצעות 10 עצות לקידום הההשקעה והתמיכה בסגל ההוראה.
-
דור ה־Z והאקדמיה: יחסים מורכבים
בעשור האחרון נמצאות מערכות השכלה גבוהה במקומות רבים בעולם בתהליכים מואצים של שינויים ארגוניים, ובתהליכי הגדרה מחודשת של תפקידי האוניברסיטאות. אחד השינויים המשמעותיים, וזה העתיד להשפיע רבות על אופי ועתיד ההשכלה הגבוהה הוא מאפייני הלומדים החדשים. נתנאל כץ, יואב בן אריה ועינת חיים כץ בחנו כיצד האקדמיה בכלל, ובישראל בפרט, יכולה להתאים את עצמה לדור הסטודנטים המתחדש.
-
Improving the Curriculum
תפקיד הדיקן.ית כולל גם האחריות על תוכניות הלימוד בפקולטה. השאלה כיצד משפרים את תוכנית הלימוד ואת חווית הלמידה בפקולטה, היא שאלה מורכבת הדורשת חשיבה מקדימה ותהליך הכנה שנועד להגדיל את שיתוף הפעולה של הסגל האקדמי וסגל ההוראה. במאמר שפורסם באתר Academic-leader הובהרו שאלות המפתח שדיקנים.ות צריכים לשאול את עצמם כחלק מתהליך השינוי.
-
"מהגנה להתקפה": שיפור השירות למתעניינים בלימודים באמצעות מערך רישום אקטיבי – עמית ניצן, מנהל אגף רישום ומנהל תלמידים, אוניברסיטת תל אביב
-
Faculty Mentoring: Using a Faculty-Led Peer Review Process to Improve Performance
האם ביקורת עמיתים שמוביל סגל ההוראה יכולה לשפר את רמת ההוראה בפקולטה? בנושא הזה דן המאמר שמתמקד בתוכנית (PROT) שנועדה לייצר כלי הערכה מעצב התומך בפיתוח מקצועי ומיושמת בBSMCON בית הספר לסיעוד Bon Secours Memorial.
-
"אסור לבזבז משבר טוב": משבר הקורונה כהזדמנות לגיבוש אסטרטגיית הוראה חדשנית – פרופ' תמר רז נחום, כימאית תאורטית, רקטורית מכללת עזריאלי לשעבר
-
Digitalisation in higher education: mapping institutional approaches for teaching and learning
מאמר הבוחן את הדיגיטציה של הוראה והלמידה בהשפעת תהליכים חיצונים (ממשלתיים ובריאותיים) ותהליכים פנים מוסדיים בדנמרק ובנורווגיה. התוצאות מראות שתהליכי שינוי בתחום ההוראה הדיגיטלית הושפעו מהגורם היוזם אותם. במאמר מובהרים האופנים שבהם תהליכי הדיגיטיזציה בהוראה מושפעים מהתרבות הארגונית, הבשלות המוסדית והאקדמית ומתפקידם של צוותי המינהל.
-
"תנועת מלקחיים": יצירת מערך של תמריצים ואילוצים ליצירת שינוי – פרופ' מארק שטייף, רקטור אוניברסיטת תל אביב
-
Can Universities Foster Students Intent To Become Entrepreneurs
האם אוניברסיטאות יכולות להיות חממה לפיתוח יזמות? בשנים האחרונות נראה שיש תשובה גורפת וחיובית לשאלה. אבל מסמך שכתבו חוקרים במוסד שמואל נאמן בטכניון ומתבסס על סקירת ספרות מחקרית בנושא מציג מסקנה מעט שונה ומאתגרת.
-
נתונים על סטודנטים חדשים לפי מצב חברתי-כלכלי אוקטובר 2021
מרכז המחקר והמידע בכנסת הוציא בסוף שנת 2021 מסמך המרכז את נתונים על סטודנטים חדשים בגילאי 18-30 שהחלו ללמוד לתואר ראשון במוסדות להשכלה גבוהה בשנת תש"ף (20/2019). הנתונים מוצגים לפי מצב כלכלי חברתי ומאפשרים ללמוד על ההבדלים בהעדפות ללימודים.
-
מעורבות חברתית של סטודנטים שותפויות אקדמיה – קהילה
בשנים האחרונות ברוב המוסדות להשכלה גבוהה בישראל פותחו תוכניות להגדלת מעורבות הסטודנטים בקהילה. המאמר שכתבו פרופ' דפנה גולן, ד"ר צביקה אור ופרופ' יונה רוזנפלד עוסק בתוכניות המקדמות שותפות אקדמיה- קהילה ונפרטים בו מספר עקרונות למעורבות חברתית של סטודנטים.
-
Research Trends from a Decade (2011-2020) for Information Literacy in Higher Education: Content and Bibliometric Mapping Analysis
מונחים ומושגים תיאורטיים חדשים באוריינות מידע צצו במהלך העשור האחרון, ואלה הובילו לשינויים בעיסוק באוריינות באקדמיה. ברור לכולם שהסטודנטים של היום דורשים שיטות לימוד אחרות לקידום תחום האוריינות. לאחר שהוכרזה המסגרת לאוריינות מידע להשכלה גבוהה (FILHE), התפתח מאוד המחקר העוסק בעיצוב תכניות לימודים המבוסס על תקני הכשירות של אוריינות מידע להשכלה גבוהה (ILCSHE) המאמר המצורף ממפה את המגמות המרכזיות בתחום.
-
למידה מהצלחות של קורסים משַׁלבֵי עשייה באקדמיה בישראל
לאורך השנים חיזקה מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל את מחויבותה החברתית תוך פיתוח תוכניות למעורבות חברתית של הסטודנטים בקהילה. במאמר שכתבו דפנה גולן ויונה רוזנפלד מוצג קורס משלב עשיה שנלמד באוניברסיטת בר אילן ועל בסיס הצלחתו נבחנים ממדים מרכזיים במעורבות החברתית באקדמיה.
-
Coming Together: A Case Study of Collaboration Between Student Affairs and Faculty at Norfolk State University
מה הקשר בין שיתוף פעולה בין אקדמי - מנהלי להצלחתם של סטודנטים? ממצאי המחקר מבהירים ששיתוף פעולה כזה יכול לתרום לשימור הסטודנטים, להצלחה ולהבטחת סיום התואר בקרב סטודנטים בכלל, וסטודנטים ממשפחות מעוטות אמצעים בפרט.
-
מי לומד מה, היכן, מדוע? השלכות חברתיות של ההתרחבות והגיוון במערכת ההשכלה הגבוהה בישראל
מאמר שכתבה חנה איילון מהחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת תל אביב ומשווה בין הדיוקן החברתי של תלמידי מכללות לזה של תלמידי אוניברסיטאות. במאמר נבחנים ההבדלים בבחירת מוסדות הלימוד על ידי קבוצות חברתיות שונות בישראל.
-
Managing Student Complaints
התמודדות עם תלונות של סטודנטים על נושאים שונים היא חלק מתפקיד הדיקן.ית. לרוב מדובר במטלה מכבידה אך יש דרכים להתמודד איתה ביעילות ובחוכמה. בראיון שפורסם באתר Academic Briefing מוצעות מספר עצות להתנהלות נכונה במקרה של תלונות סטודנטים וכלים להקטין את מספרן.
-
יזמות וחדשנות באקדמיה
פרופ׳ אדם שוורץ, הטכניון — מכון טכנולוגי לישראל, מסביר כיצד מלמדים חדשנות באקדמיה ומה תרומת התחום למחקר האקדמי ולסטודנטים.
-
Vitrual TAU: פדגוגיה דיגיטלית
ד״ר טל סופר, מבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב מסבירה על יחידת הפדגוגיה הדיגיטלית באוניברסיטה Vitrual TAU ועל תרומתה לפיתוח ההוראה הדיגיטלית.