דיקנות
תפקיד דיקנ.ית ביחידה אקדמית הוא בדרך כלל תפקיד הניהול הראשון של מוביל.ה באקדמיה. מה משמעות התפקיד, מה הן התוכנות הנדרשות לו וכיצד מתמודדים עם האתגרים היחודיים הגלומים בו.
-
ואוצ'ר כניסה לתפקיד – מפגש ראשון עם מועצת הפקולטה
מפגש הראשון במועצת הפקולטה הוא הזדמנות לדיקן.נית חדש.ה להבהיר עמדה הניהולית ולאן ברצונו.ה להוביל את הפקולטה. חשיבות הרגע הביאה את צוות מובילים באקדמיה, נתנאל (תני) כץ ועינת חיים, לפתח את הכלי הבא כדי לעזור במשימה.
-
מנהיגות וניהול במוסדות להשכלה גבוהה (אוניברסיטאות) – חקר מקרי דיקנות מטיבה
"דיקנות מיטיבה" היא תקופה אשר במהלך כהונתו של דיקן מסויימ/ת הפקולטה השתנתה לטובה והתקדמה לכיוון הרצוי. מתחת להגדרה רחבה נכללים סוגים שונים של שינויים כמו שינוי נהלי עבודה, שינוי מיקוד אקדמי, שינוי מבנה ארגוני, שינוי אוירה בפקולטה ועוד. צוות מחקר ממוסד שמואל נאמן בשיתוף עם צוות תוכנית מובלים באקדמיה יצא לבחון את המושג בעזרת חקר מקרה של דיקנים ודיקניות שצויינו לטובה.
-
סדנת כניסה לתפקיד דיקן
תהליך כניסה לתפקיד של דקאן הינו אירוע בעל חשיבות רבה הן לפקולטה והן לדיקנ.ית. לתהליך הכניסה לתפקיד ניהולי בכיר במערך האקדמי יש השפעה מכוננת על היכולת של הנכנס.ת לתפקיד, להביא לידי ביטוי ניסיון אישי (על כל יכולותיו וערכיו) ולבנות במשותף עם הצוות המוביל תמונת עתיד ולהוביל למימושה. לאור מרכזיותו של התהליך, הכין צוות מובילים באקדמיה מסמך שמטרתו לעזור בהבניית תהליך הכניסה ובתכנונו באופן מדויק ופרטני.
-
למידה והתמקמות בכניסה לתפקיד בכיר במערך האקדמי: דיקן כאבטיפוס
משימת הכניסה לתפקיד הדיקן הינה מורכבת ורבת היבטים. במאמר המצורף שנכתב על ידי נתנאל כץ, יואב בן אריה ועינת חיים כץ, צוות מובילים באקדמיה 2022, מחולק מהלך הכניסה לתפקיד לשלבים שונים ולמוקדים מוגדרים. המאמר כולל המלצות קונקרטיות שיעזרו לכל דיקן בתחילת דרכו.
-
״ההובלה מתחלפת – הצמיחה נמשכת“ בפקולטה למדעי המחשב, טכניון (ראיון מצולם)
תני כ"ץ בשיחה עם 4 דיקנים (3 מתוכם לשעבר) ועם ראשת המנהל בפקולטה למדעי המחשב ע"ש טאוב בטכניון. השיחה עם הדיקנים וראשת המנהל של הפקולטה מתמקדת בתפקידי הדיקן, בהמשכיות ובמערכת היחסים בין הצוות המוביל לדורותיהם תוך ניתוח השפעתם על הצלחת המהלך ומיקוד בקשיים ובמורכבות שנדרשו להתגבר עליהם. באופן משלים עוסקת השיחה בתחושת השותפות של כלל חברי הסגל, מנהלי ואקדמי כאחד, לפקולטה כתשתית להמשכיות ולתמונת עתיד שלמה ומתפתחת.
-
חמש טעויות של מתחילים שפוגעות במובילים ומובילות באקדמיה עם כניסתם לתפקיד
התקופה הראשונה בתפקיד כמוביל או מובילה באקדמיה מכונה לרוב "תקופת ירח הדבש". בתקופה זו יש סלחנות גבוהה יותר לטעויות וכשלונות. אבל גם בתקופת חסד זו, יש מהלכים שנתפסים כבעייתים ושיגרמו למיצוי מהיר של הסלחנות. אתר Academic Briefing המתמחה בעצות מומחים למובילים באקדמיה ניסח ארבע טעויות נפוצות שמובילים ומובילות חדשים נוהגים לבצע בתפקיד החדש. זיהוי מוקדם של המוקשים יקל על התפקוד בתפקיד ההובלה החדש.
-
כלים לארגז הכלים של דיקנ.ית חדשים
אתר Academic Briefing המתמחה בעצות מומחים למובילים באקדמיה פרסם פרויקט בן שני חלקים שבמסגרתו נבנה "ארגז כלים" הכולל כלים אדמיניסטרטיביים המיועדים לדיקנים ודיקניות בתחילת דרכם. לדעת הכותבים הרכבת ארגז כלים פרטי תאפשר למובילים והמובילות החדשים לספק מנהיגות יעילה במצבים מאתגרים.
-
Chairs and Deans Collaborating on Enhancing Department Budgets
תקציב הפקולטה הוא כלי משמעותי למימוש מדיניות ובקידום תהליכי שינוי. במאמר שפורסם באתר Academic-Leader מוצעות אסטרטגיות שונות להגדלת תקציבי המחלקות והפקולטות במוסדות להשכלה גבוהה.
-
So You Want to Be a Dean? Ask Yourself These 5 Questions
מתלבטים עם לקחת על עצמכם את תפקיד הדיקן? Caryn Beck-Dudley, Stephanie Bryant ששימשו כדיקנים במספר פקולטות למנהל עסקים חשבו על חמש שאלות שכדאי לשאול את עצמכם כדי לבדוק אם התפקיד מתאים לכם.
-
How to Be a Dean
כיום יש ציפייה שדיקנים ודיקניות ידעו לפתח ולקדם את הפקולטה שבראשה הם.ן עומדים.ות. דרישות התפקיד העכשוויות כוללות פיתוח חזון, הנעת הפקולטה, שינוי תוכנית הלימודים, ניהול משאבים, וגיוס כספים. לפעמים לדרישות העבודה נוספות משימות נוספות הנובעות ממשבר פקולטי או בעיה אחרת. הקובץ שנכתב מניסיונם של דיקנים ודיקניות בשביל The Chronicle of Higher Education מציע תובנות שיעזרו בהתמודדות עם שלל המשימות הנדרשות מתוקף התפקיד.
-
What a dean does
מה בעצם כולל תפקיד הדיקן או במילים פשוטות יותר: מה עושה דיקן? לא תמיד התפקיד מוגדר בצורה ברורה. במשרד הפרובוסט באוניברסיטת וושינגטון מנסים להגדיר את התפקיד מפורק על פי תחומי עיסוק שונים ומבהירים מה האתגרים, הצרכים והשונות התפקודית.
-
הכנס השנתי בנושא מנהיגות באקדמיה 2020 — מסמך מסכם
על מנת להיטיב את תהליכי הניהול וההובלה במוסדות האקדמיים בישראל, יש להבנות את העיסוק במנהיגות ובפיתוח מנהיגות, כך שיהפכו לחלק אינטגרלי ובלתי נפרד ממסלול ההתפתחות של סגל באקדמיה, מנהלי ואקדמי כאחד.
-
קטגוריות המייצגות יכולות וכישורים בקרב דיקנים
הקטגוריות המייצגות יכולות וכישורים אצל דיקנים, מתוך דו"ח משותף של מובילים באקדמיה ומוסד שמואל נאמן בטכניון.
-
יכולות ותכונות למנהיגות וניהול באקדמיה- איור מתוך דוח משותף עם מוסד נאמן
-
The Call for Leadership: Why Chairs Serve, What They Do, and How Long Should They Serve
האקדמיה משתנה. דיקנות כבר אינה משימה העוברת ברוטציה בין חברי הסגל, אלא תפקיד הדורש יכולות ומיומנויות. המאמר שכתב פרופ׳ Walt Gmelch, דיקן לשעבר באוניברסיטת סן פרנסיסקו, מתמודד עם השאלות הראשוניות: למה להתמנות לדיקן? מה כולל תפקיד הדיקן? כיצד הופכים לדיקן משפיע? ומה משך הקדנציה הרצוי?
-
Managing Student Complaints
התמודדות עם תלונות של סטודנטים על נושאים שונים היא חלק מתפקיד הדיקן.ית. לרוב מדובר במטלה מכבידה אך יש דרכים להתמודד איתה ביעילות ובחוכמה. בראיון שפורסם באתר Academic Briefing מוצעות מספר עצות להתנהלות נכונה במקרה של תלונות סטודנטים וכלים להקטין את מספרן.
-
The Changing Role of Deans in Higher Education – From Leader to Manage
מערכת ההשכלה הגבוהה משתנה וכך גם מערכת יחסיה עם המדינה. שינויים אלו השפיעו גם על תפקידי המנהיגות האקדמית בכלל ותפקיד הדיקן בפרט. המאמר הבא שכתב Eystein Arntzen והתפרסם ב- Universal Journal of Educational Research מתאר חלק משינויים אלו כפי שבאו לידי ביטוי בפקולטה להוראה באוניברסיטת ostfold בנורווגיה.
-
תפקידים ותחומי אחריות של ראשי חוגים ומנהלי יחידות אקדמיות — רשימה של אוניברסיטת TUFTS
מהם התפקידים ותחומי האחריות של ראשי חוגים ומנהלי יחידות אקדמיות? בתכנית לפיתוח מנהיגות אקדמית של אוניברסיטת TUFTS מציעים רשימה.
-
RESEARCH AND DEVELOPMENT SERIES Effective Leadership in Higher Education
אילו סגנונות וגישות מנהיגותיות הן אפקטיביות בהשכלה הגבוהה? אלאן בריימן (Alan Bryman) מציע תשובות לשאלה זו באמצעות ראיונות וסקירת ספרות
-
8 Essential traits for effective leadership in higher education
מה הם הכישורים המרכזיים שלהם נדרש מנהיג אקדמי במציאות הנוכחית. המאמר מפרט 8 יכולות שמנהלים באקדמיה נדרשים להן ומרחיב על תרומתם לתפקוד ולתפקיד.