אתגרי ההשכלה הגבוהה
מה הם האתגרים המרכזיים שאיתם מתמודדת מערכת ההשכלה הגבוהה במאה ה21 וכיצד ניתן להתכונן לקראתם
-
Five Ways Colleges and Universities Can Better Manage the Change Process
מוסדות להשכלה גבוהה מתקשים לקדם תהלכי שינוי למרות שבמקרים רבים השינוי הוא הכרחי ונדרש כדי להתמודד עם האתגרים הנוכחיים. אז מה הם השינויים הנדרשים וכיצד ניתן לקדם אותם אצלכם.ן?
-
אקדמיה עם הפנים לצפון – תרגיל חקר
עמיתי תכנית מובילים באקדמיה יצאו במסגרת התכנית לתרגיל חקר בנוגע לשאלת נוכחותה של מערכת ההשכלה הגבוהה באזור צפון הארץ. שאלה זו מלווה את מדינת ישראל שנים רבות ומורכבת מהיבטים ושיקולים רבים. סיכום התרגיל מופיע במסמך שכתבו נתנאל כץ, יואב בן אריה ועינת חיים כץ מצוות מובילים באקדמיה 2020, כמו גם התובנות והמלצות שעלו ממנו.
-
דור ה־Z והאקדמיה: יחסים מורכבים
בעשור האחרון נמצאות מערכות השכלה גבוהה במקומות רבים בעולם בתהליכים מואצים של שינויים ארגוניים, ובתהליכי הגדרה מחודשת של תפקידי האוניברסיטאות. אחד השינויים המשמעותיים, וזה העתיד להשפיע רבות על אופי ועתיד ההשכלה הגבוהה הוא מאפייני הלומדים החדשים. נתנאל כץ, יואב בן אריה ועינת חיים כץ בחנו כיצד האקדמיה בכלל, ובישראל בפרט, יכולה להתאים את עצמה לדור הסטודנטים המתחדש.
-
האתגרים העיקריים והמיומנויות הנדרשות למנהיגים אסטרטגיים – איור מתוך דוח משותף עם מוסד נאמן
-
מגמות המפתח העכשוויות המשפיעות על ההשכלה הגבוהה
מתוך דוח משותף עם מוסד שמואל נאמן בטכניון מוצגים האתגרים הבולטים, האיומים וההזדמנויות המרכזיות איתם תתמודד מערכת ההשכלה הגבוהה בעתיד הקרוב, ובהתאם מה הם החולשות והחוזקות של המערכת האקדמית בהתמודדות זו.
-
הובלת שינוי בדרך למימוש תמונת העתיד
כיצד מייצרים תמונה עתידית שעליה שואפים להגיע וכיצד תמונה זו תורמת לקידום תהליכים ולרתימת עובדים לחזון מנהיגותי.
-
Effective Marketing in an Age of Intense Competition
התחרות באקדמיה כיום דורשת ממוסדות להשכלה גבוהה לאמץ גישה מכוונת שיווק. במאמר שפורסם באתר Academic-Leader מוסבר כיצד משווקים מוסד להשכלה גבוהה/פקולטה באופן מוצלח וכיצד יכולים המובילים.ות באקדמיה לתרום לנושא.
-
המפגש בין תרבות ארגונית באקדמיה ומנהיגות באקדמיה – מתוך דוח משותף עם מוסד נאמן
התרבות הארגונית במוסדות ההשכלה הגבוהה היא ייחודית בעיקר בגלל הקולגיאליות. מושג המהווה מרכיב משמעותי באופן ההתנהלות הארגונית ונתפס כמרכיב מבדיל בין האוניברסיטה כארגון לבין ארגון לא אוניברסיטאי. דו"ח משותף למובילים באקדמיה ומוסד שמואל נאמן בטכניון חושף את המורכבות הנוצרת במפגש הייחודי בין התרבות הארגונית האקדמית והמנהיגות האקדמית.
-
אתגרי ההשכלה הגבוהה
פרופ׳ מנואל טרכטנברג ממפה את האתגרים המרכזיים שאיתם תתמודד מערכת ההשכלה הגבוהה בשנים הקרובות.
-
איכות חיים בת קיימא בישראל – דוח ועדת מומחים
דוח איכות חיים בת קיימא בישראל נכתב על ידי ועדת המומחים של האקדמיה הלאומית למדעים. הדוח ממפה את משאבי איכות החיים ומבהיר את האתגרים הבולטים בישראל הנוגעים לשימור אותם משאבים.
-
הכנס השנתי בנושא מנהיגות באקדמיה 2020 — מסמך מסכם
על מנת להיטיב את תהליכי הניהול וההובלה במוסדות האקדמיים בישראל, יש להבנות את העיסוק במנהיגות ובפיתוח מנהיגות, כך שיהפכו לחלק אינטגרלי ובלתי נפרד ממסלול ההתפתחות של סגל באקדמיה, מנהלי ואקדמי כאחד.
-
Women in Leadership: Challenges and Recommendations
למרות מגמת השיפור בשנים האחרונות, ולמרות שנשים מהוות את הרוב בין לומדים התארים השונים, עדיין קיים תת ייצוג משמעותי של נשים בדרגות אקדמיות בכירות ובניהול הבכיר. מה הסיבות לכך וכיצד ניתן לשפר את המצב כדי שהאקדמיה לא תפספס חלק משמעותי מההון האנושי שלה? כותבות המאמר M. Cristina Alcalde and Mangala Subramaniam מציעות ארבע סיבות שבגללן יש הכרח בשינוי.
-
Leadership Development? In Academia? Israeli Academia As a Leadership Development System
מערכות השכלה גבוהה מצויות בעשור האחרון בתהליכים מואצים של שינויי ארגוני והגדרה מחודשת של תפקידם בגלל תהליכי שינוי רחבים. התמודדות עם המציאות המשתנה מחייבת אימוץ של תפיסת הובלה אינטגרטיבית המותאמת למאפייניהם הייחודיים תוך הפיכת העיסוק במנהיגות ובפיתוח מנהיגות לחלק בלתי נפרד ממסלול ההתפתחות של סגל באקדמיה, מנהלי ואקדמי כאחד. במאמר מוצגים רעיונות לפיתוח מערכת מפתחת מנהיגות, כמו גם פרקטיקות לפיתוח מנהיגות ברמות הניהול השונות במערכת האקדמית בישראל.
-
יחד מנצחים את העוני
ערן וינטרוב, מנכ״ל ארגון לתת מציג מידע על העוני בישראל וכיצד יכולה המנהיגות האקדמית לתרום לצמצומו ובהתאם לתרום קידום החברה הישראלית. מתוך כנס רשת ״מובילים אימפקט באקדמיה“, יוני 2021
-
יעדי הקיימות והאימפקט מפרספקטיבה ממשלתית
פרופ' נגה קרונפלד, מדענית ראשית במשרד להגנת הסביבה מציגה את האתגרים והיעדים העתידיים המרכזיים שבהם עוסק המשרד. מתוך כנס רשת "מובילים אימפקט באקדמיה", יוני 2021
-
Academic Leadership in a Time of Crisis: The Coronavirus and COVID‐19
מגפת הקורונה והתמודדות איתה דרשו מהאקדמיה שינוי כיוון מהיר ותהליכי הסתגלות מהירים. אז איך תפקדה המנהיגות האקדמית עם פרוץ משבר הקורונה? כותבי המאמר, Antonio Arturo Fernandez, Graham Paul Shaw, מציעים שלוש אסטרטגיות שהוכיחו את עצמן כאפקטיביות. -
אקדמיה בעולם משתנה: לנווט בין מגמות סותרות
פרופ׳ שרה גורי־רוזנבליט מסבירה לאן הולכת האקדמיה והמה המשמעות של המגמות המרכזיות והסותרות המתוות את הדרך.
-
מהפכת הרפואה המותאמת אישית
פרופ׳ אהרון צ׳חנובר מסביר בהרצאה שניתנה במסגרת סמינר מקוון של עמיתי ועמיתות התכנית בטכניון על הכיוונים שאליהם מתפתחת הרפואה ועל המשמעות של המהפכה השלישית בתחום.