מיומנות ויכולות נדרשות
המיומנויות והיכולות להן נדרש.ת מוביל.ה באקדמיה וכיצד ניתן לשפרם ולפתחם.
-
כיצד ליצור מידע מדיונים בשולחן עגול: מאמר מתודולוגי
דיוני שולחן עגול הם חלק חשוב בתהליכי שיתוף ציבור וקידום תהליכים מורכבים. למרות תרומתם אי אפשר להתעלם מהקושי בתרגום התובנות וידע העולים בהם למידע ישים. במאמר שכתבו פרופ' רון קנת וד"ר אביגדור זוננשיין ממוסד שמואל נאמן בטכניון, מוצגים כלים המתמודדים עם הבעיה.
-
מצגת אזרחות ארגונית (מתוך הכנס השנתי)
אזרחות ארגונית היא מונח מתחום הפסיכולוגיה הארגונית המתאר את מעורבות הפרט בפעילות אשר אינה נכללת בדרישות התפקיד הפורמליות אך תורמת לקידום הארגון. בעולם האקדמי אזרחות ארגונית היא מרכיב משמעותי בהתנהלות הסגל האקדמי. מוזמנים ללמוד קצת על מרכיביה, יתרונותיה ולחשוב כיצד מקדמים מעורבות שכזו אצלכם.
-
קטגוריות המייצגות יכולות וכישורים בקרב דיקנים
הקטגוריות המייצגות יכולות וכישורים אצל דיקנים, מתוך דו"ח משותף של מובילים באקדמיה ומוסד שמואל נאמן בטכניון.
-
יכולות ותכונות למנהיגות וניהול באקדמיה- איור מתוך דוח משותף עם מוסד נאמן
-
האתגרים העיקריים והמיומנויות הנדרשות למנהיגים אסטרטגיים – איור מתוך דוח משותף עם מוסד נאמן
-
ניתוח איכותני של ראיונות עם מנהיגים ומנהיגות באקדמיה בישראל – מתוך דוח משותף עם מוסד נאמן
בחודשים מאי עד יולי 2021 ערך צוות מחקר ממוסד שמואל נאמן בטכניון ראיונות עם 23 מנהיגים בתפקידים שונים במוסדות אקדמיים שונים. השיחה התמקדה בתהליכי הבחירה לתפקיד, תהליכי ההכשרה והערכה, האתגרים ויתרונות של תפקיד מנהיגותי באקדמיה ומה הנקודות החשובות לשיפור ושימור. חלקים מהראיונות והמסקנות מהם מוצגים בדו"ח המאפשר הצצה מרתקת לחוויות ותובנות של נציגי ההובלה האקדמית.
-
השתקפות מנהיגות וניהול אקדמי במדיה הישראלית – מתוך דוח משותף עם מוסד נאמן
במוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל כמעט ולא מתקיים שיח העוסק במנהיגות והובלה אקדמית. גם בתקנונים ובחוקות של האוניברסיטאות בישראל אין כמעט פירוט של הקריטריונים הנדרשים מבעלי התפקידים בהנהלה הבכירה. בדו"ח משותף של מובילים באקדמיה ומוסד שמואל נאמן בטכניון מופו הדרישות הניהוליות כפי שהופיעו במסמכים שונים שפרסמו מוסדות ההשכלה הגבוהה.
-
המערכת האקדמית בישראל כמערכת מפתחת מנהיגות (מאמר מקור)
מערכות השכלה גבוהה מצויות בעשור האחרון בתהליכים מואצים של שינויי ארגוני והגדרה מחודשת של תפקידם בגלל תהליכי שינוי רחבים מגלובליזציה ודרך שינוי בטכנולוגיות המידע והלמידה. התמודדות עם המציאות המשתנה מחייבת אימוץ של תפיסת הובלה אינטגרטיבית המותאמת למאפייניהם הייחודיים תוך הפיכת העיסוק במנהיגות ובפיתוח מנהיגות לחלק בלתי נפרד ממסלול ההתפתחות של סגל באקדמיה, מנהלי ואקדמי כאחד. במאמר מוצגים רעיונות לפיתוח מערכת מפתחת מנהיגות, כמו גם פרקטיקות לפיתוח מנהיגות ברמות הניהול השונות במערכת האקדמית בישראל.
-
The Changing Role of Deans in Higher Education – From Leader to Manage
מערכת ההשכלה הגבוהה משתנה וכך גם מערכת יחסיה עם המדינה. שינויים אלו השפיעו גם על תפקידי המנהיגות האקדמית בכלל ותפקיד הדיקן בפרט. המאמר הבא שכתב Eystein Arntzen והתפרסם ב- Universal Journal of Educational Research מתאר חלק משינויים אלו כפי שבאו לידי ביטוי בפקולטה להוראה באוניברסיטת ostfold בנורווגיה.
-
RESEARCH AND DEVELOPMENT SERIES Effective Leadership in Higher Education
אילו סגנונות וגישות מנהיגותיות הן אפקטיביות בהשכלה הגבוהה? אלאן בריימן (Alan Bryman) מציע תשובות לשאלה זו באמצעות ראיונות וסקירת ספרות
-
מנהיגות וזיקה רגשית
זיקה רגשית בין העובדים למקום העבודה ולפרויקטים עליהם עובדים, היא מפתח משמעותי לרתימת שותפים וקידום פרויקטים. מנהיג שיודע לייצר את הזיקה הרגשית ולטפחה מעלה את סיכויים להותיר חותם משמעותי וחיובי. כיצד עושים זאת? מה המפתחות ליצירת הזיקה הרגשית ומה חשיבותה? על כך במצגת המצורפת.
-
8 Essential traits for effective leadership in higher education
מה הם הכישורים המרכזיים שלהם נדרש מנהיג אקדמי במציאות הנוכחית. המאמר מפרט 8 יכולות שמנהלים באקדמיה נדרשים להן ומרחיב על תרומתם לתפקוד ולתפקיד.
-
Leadership Training in Academia
-
Leadership Development: Leadership Emergence to Leadership Effectiveness
עד כמה תוכניות הלימוד למנהיגות באקדמיה מקדמות מנהיגות אפקטיבית. החוקרים Gil Luria , Allon Kahana, Judith Goldenberg and Yair Noamהתמודדו עם השאלה במסגרת מחקר שדה של שנתיים.
-
מנהיגות אדפטיבית
יואב צוקרמן, מומחה בנושא מנהיגות אדפטיבית, מסביר על התחום ונותן דוגמה מתהליך שינוי שהוביל - הפרטת נמלי ישראל.
-
?What makes academic leadership so challenging
מנהיגות אקדמית כוללת בתוכה אלמנטים ודרישות שאינם עומדים בקנה אחד עם אקסיומות מקובלות בתחום הניהול. רק תחשבו על העיסוק ביעילות לעומת הצורך האקדמיה בחופש וזמן מחשבה שבמקרים רבים היעילות מהם והלאה. ד״ר סוזאן פרוסט, Dr. Susan Frost, יועצת למנהיגות באקדמיה מתמודדת במאמרה עם הייחודיות של המנהיגות האקדמית דרך השאלה האם מנהיגים באקדמיה צריכים לחתור ליותר סדר? או שמא לנקוט בפעולות שנתפסות כמקדמות כאוס?
-
Identifying potential academic leaders
איך מזהים פוטנציאל מנהיגותי? כיצד מקדמים מנהיגות אצל חברי הסגל המנהלי והאקדמי? כותבי המאמר David Whit, Paul Kruegere, Christopher Meaney, Viola Antao Florence Kim, Jeffrey C. Kwong מאוניברסיטת טורונטו מציעים מספר אינדיקטורים המסייעים להעריך את מידת הנכונות של חברי סגל לקחת עליהם תפקידי מנהיגות.
-
Needed: Leadership Training for Faculty and Academic Staff
האם טיפוח יכולות מנהיגותיות רלוונטי רק לבעלי תפקידים? אן מארי קאנו (Annmarie Cano) וקית׳ וויטפילד (Keith E. Whitfield) מאוניברסיטת וויין סטייט טוענים שפיתוח יכולות כאלו גם בקרב חברי סגל שאינם נושאים בתפקיד יכול לשרת אותם וגם להועיל למוסד האקדמי.