מאזינים באקדמיה – פודקאסט על הובלה ומנהיגות בהשכלה הגבוהה

במסגרת הפודקסט משוחח תני כ״ץ, מנהל המיזם ״מובילים באקדמיה״ עם דמויות מפתח בהשכלה הגבוהה על תפקידים ופעולות של הובלה ומנהיגות, על אתגרים, הזדמנויות, חופש אקדמי, מנהיגות שאינה מתוך התפקיד, דרכים לפתח ולהעצים הובלה ומנהיגות, על מודלים מגוונים של מצוינות ובעיקר על חוללות שינוי בעולם משתנה ולא וודאי.

  • 00:00 00:00

    01 שיחה עם בכירי האוניברסיטה העברית

    מאזינים לאקדמיה פודקסט בנושא מנהיגות – תני כ"ץ בשיחה עם פרופ' אשר כהן נשיא האוניברסיטה העברית, מר ישי פרנקל מנכ"ל האוניברסיטה ופרופ' ברק מדינה רקטור האוניברסיטה, על מנהיגות אקדמית ועל האתגר המתמשך של יצירת שותפות וחיבורים בין הסגל המנהלי לסגל האקדמי בכל שכבות הניהול.

    להרחבה —>
  • 00:00 00:00

    02 שיחה על המשכיות ההובלה עם דיקני הפקולטה למדעי המחשב, טכניון.

    תני כ"ץ בשיחה עם 4 דיקנים (3 מתוכם לשעבר) ועם ראשת המנהל בפקולטה למדעי המחשב ע"ש טאוב בטכניון. השיחה עם הדיקנים וראשת המנהל של הפקולטה תתמקד בתפקידי הדיקן, בהמשכיות ובמערכת היחסים בין הצוות המוביל לדורותיהם תוך ניתוח השפעתם על הצלחת המהלך ומיקוד בקשיים ובמורכבות שנדרשו להתגבר עליהם. באופן משלים תעסוק השיחה בתחושת השותפות של כלל חברי הסגל, מנהלי ואקדמי כאחד, לפקולטה כתשתית להמשכיות ולתמונת עתיד שלמה ומתפתחת.

    להרחבה —>

    השכלה: בעלי תפקיד במערך האקדמי מתמנים לקדנציות קצרות וקצובות של כ־3 שנים (בטכניון שנתיים) אותה ניתן להאריך עד כשש שנים. עם סיום הקדנציה חוזרים ממלאי התפקיד לשורות ומתמנה במקומם חבר סגל אחר. הקדנציות הקצובות והחילופים המתמשכים, על כל המשתמע מכך מבנית, מקצועית ובין־אישית, מאתגרים את היכולת להוביל תהליכי שינוי ארוכי טווח בפקולטה, כמו גם מייצרים חוסר סינכרון בין הובלה אקדמית מתחלפת והובלה מנהלית קבועה ומתמשכת. נוכח אתגר זה של המשכיות, הפקולטה למדעי המחשב בטכניון בולטת מאד לחיוב. בתהליך המובל על ידי ארבעה דורות של דיקנים בשיתוף עם מובילה מנהלית, עברה הפקולטה בשני העשורים האחרונים שינוי מאד מהותי. בתקופה זו חל גידול מתמשך במצוינות המחקרית, במענקי המחקר, בכמות הסטודנטים בכל התארים וברמתם (ספי קבלה) ובתחושת שביעות הרצון שהם מבטאים, בכמות ובאיכות קליטות חברי הסגל, בצמיחה וההתפתחות הפיסית ובממשק של הפקולטה עם המרחב התעשייתי ובאימפקט הכולל של הפקולטה בטכניון. כל זה מלווה בתחושת מחוברות מאד גבוהה של כל חברי הסגל המנהלי והאקדמי כאחד. אין ספק כי בין מרכיבי ההצלחה השונים היכולת לייצר המשכיות בין הדיקנים, כשכל אחד מהם נרתם לשרת תמונת עתיד משותפת ובו זמנית מחדד את תרומתו המובחנת, מהווה מרכיב מרכזי.

  • 00:00 00:00

    03 שיחה עם פרופ' יפה זילברשץ

    פרופ' יפה זילברשץ, יו"ר הוות"ת לשעבר, מדברת על מנהיגות אקדמית, קידום תהליכים ועל דרכה המקצועית. בשיחה עם תני כ"ץ מספרת זילברשץ על תהליכי החשיבה שבאים לידי ביטוי בתוכניות הרב שנתיות של הות"ת. כמובן, שלפעמים המציאות חזקה מן התוכניות, כמו במקרה של מגפת הקורונה שההתמודדות עם אתגריה הביאה לכך שתהליכים ארוכי שנים, כמו המעבר ללמידה דיגיטלית, התקצרו משמעותית והתממשו במהירות.

    להרחבה —>

    קורות חיים: פרופ׳ יפה זילברשץ היא פרופסור למשפטים המתמחה במשפט בינלאומי, משפט חוקתי, זכויות אדם והגירה, ועבודתה כוללת כתיבה ועריכה של מספר ספרים, פרקים בספרים, מאמרים אקדמיים והשתתפות בכנסים בארץ ובעולם. את התואר הראשון במשפטים (LL.B) ואת הדוקטורט (PhD) השלימה באוניברסיטת בר־אילן. את התואר השני בלימודי משפט בינלאומי (LL.M) סיימה באוניברסיטת ניו־יורק. בשנים 2004—2007 היתה דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר־אילן ובשנים 2010 עד 2015 כהנה כמשנה לנשיא האוניברסיטה. פרופ׳ זילברשץ היתה חברה במספר ועדות ציבוריות, כולל הועדה להכנת חוק אזרחות, ועדת רובינשטיין לבחינת מדיניות הגירה למדינת ישראל, ועדת נאמן להשלמת ניסוח חוקה לישראל, ועדת קש״ב לקידום השילוב בשירות והשוויון בנטל ועוד. היא כהנה במשך שנים רבות ועד 2015 כחברת הנהלת הארגון הבינלאומי של עורכי דין ומשפטנים יהודים וכיועצת אקדמית של הארגון, וכן כחברת הנהלה במכון הישראלי לדמוקרטיה. פרופ׳ יפה זילברשץ מכהנת החל משנת 2015 כיו״ר הועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה (ות״ת). כיו״ר ות״ת מובילה פרופ׳ זילברשץ את היגוי ויישום התכנית השש שנתית של ההשכלה הגבוהה בישראל. עיקרה של תכנית זו בפיתוח המחקר במוסדות להשכלה גבוהה תוך התמקדות בנושאי דגל של רפואה מותאמת אישית, מדע וטכנולוגיה קוונטים ומדע הנתונים הכולל גם מיקוד בבינה מלאכותית ובפיתוח נוסף של תשתיות המחקר. כדי להתמודד עם השינויים של מהפכת האינטרנט והשפעתם על ההשכלה הגבוהה יזמה פרופ׳ זילברשץ את פרויקט הקמפוס החדש הכולל למידה דיגיטלית, מרכזי יזמות וחדשנות, קורסים משלבי התנסות כהכנה לעולם התעסוקה, חשיבה מחודשת על תכניות לימודים אקדמים והיקפן במטרה לאפשר למידה מותאמת אישית ולמידה לאורך החיים. לצד פיתוח המחקר הבסיסי והקמפוס החדש פועלת פרופ׳ זילברשץ להסרת חסמים ועידוד הממשק בין האקדמיה לתעשיה וליצירת השפעה של המוסדות האקדמים על החברה הישראלית מעבר למחקר ולהוראה. התכנית הרב שנתית שאותה היא מובילה שוקדת על הנגשת ההשכלה הגבוהה לכל רבדי החברה הישראלית, ערבים, תושבי הפריפריה והציבור החרדי. כמו כן פרופ׳ זילברשץ פועלת להגדלת מספר הסטודנטים הבינלאומיים במוסדות להשכלה גבוהה בישראל, החל משהות קצרה בתואר ראשון ועד לפוסט־דוקטורטים במטרה להפוך את מדינת ישראל למדינת יעד עולמית לרכישת השכלה גבוהה.

    meir@sadan.com
  • 00:00 00:00

    04 שיחה עם פרופ' תמר דיין

    פרופ' תמר דיין, זאולוגית מאוניברסיטת תל אביב, מיזמי ומקימי מוזאון הטבע ע"ש שטיינהרט, מספרת על תהליך ההקמה של המוזיאון, האתגרים שבדרך ועל השילוב בין מחקר ביולוגי ואקולוגי אקדמי והנגשת מידע לציבור הרחב.

    להרחבה —>

    קורות חיים: Prof. Tamar Dayan, the founding Chair of the Steinhardt Museum of Natural History, is a Professor of Zoology, and the Robert Raynor Chair for Environmental Conservation Research. A graduate (with honors) of TAU in the Life Sciences, Zoology, and Archeology, she conducted post-doctoral research at Florida State University and at Harvard University. A Rothschild, Fulbright, Weizmann, Alon and Bruno Fellow, Prof. Dayan conducts research in community ecology, evolutionary ecology, conservation biology, and zooarcheology. Among other activities, she served as the Head of TAU׳s Institute for Nature Conservation Research; Chair of Israel׳s UNESCO Man and the Biosphere Committee; Chair of the Board of Directors of the Society for the Protection of Nature, Israel׳s largest environmental NGO; Chair of the Council of the Open Landscape Institute; member of the Board of Directors of the Israel Nature and Parks Authority and Chair of their Professional and Scientific Committee; and as member of the National Council for Research and Development.

    מייל וטלפון
  • 00:00 00:00

    05 שיחה עם פרופ׳ צחי וייס

    תני כץ, מנהל ״מובילים באקדמיה“ פוגש את פרופ׳ צחי וייס לשיחה על האתגרים בפתוח מנהיגות באקדמיה

    להרחבה —>

    השכלה: תואר ראשון במחשבת ישראל ומקרא, האוניברסיטה העברית בירושלים. תואר שני במחשבת ישראל, האוניברסיטה העברית בירושלים. תואר שלישי במחשבת ישראל, האוניברסיטה העברית בירושלים. פוסט־דוקטורט, אוניברסיטת שיקגו.

    קורות חיים: דיקן המחקר של האוניברסיטה הפתוחה וחוקר את תחומי המיסטיקה היהודית. מחבר ארבעה ספרים: מות השכינה ביצירת ש״י עגנון; אותיות שנבראו בהן שמים וארץ; קיצוץ בנטיעות עבודת השכינה בעולמה של ספרות הקבלה המוקדמת וספר יצירה והקשריו.

    קצת אודותיי: מתגורר בירושלים, נשוי ליהודית, החוקרת את הקבלה היהודית והנוצרית ומלמדת באונ׳ בן־גוריון, ואנו הורים לשלוש בנות: מרים (11) שרה (8) ורחל (3).

    מייל וטלפון
  • 00:00 00:00

    06 שיחה עם פרופ' מנואל טרכטנברג

    תני כ״ץ בשיחה עם פרופ׳ מנואל טרכטנברג

    להרחבה —>

    קורות חיים: מנואל טרכטנברג הינו פרופסור לכלכלה באוניברסיטת תל אביב, ועמית מחקר במוסד שמואל נאמן בטכניון. תפקידים ציבוריים בהם החזיק בעבר: יו״ר המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה (2006—2009), יו״ר הועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה (2009—2014), יו״ר הועדה לשינוי כלכלי־חברתי (2011), וחבר כנסת (2015—2017). מנואל טרכטנברג פועל כיום לגיבוש אג׳נדה כלכלית־חברתית פורצת דרך עבור מדינת ישראל, ע״מ להתמודד עם כמה מהאתגרים החברתיים הגדולים שניצבים בפנינו בעידן מתעתע זה. הוא פרופסור לכלכלה, ח״כ לשעבר מטעם מפלגת העבודה (״המחנה הציוני“), וכמו כן כיהן בעמדות מפתח במגזר הציבורי. מנואל נשוי לד״ר נדין בודו־טרכטנברג, המשנה לנגיד בנק ישראל, ולהם שלוש בנות וארבעה נכדים.

    מייל וטלפון